Praktijkoefening ‘Wat bij een klim- en bergsportongeval?’

noodoefening

Prachtig weer, sterke groep deelnemers, voorlaatste dag van de tocht. Iedereen is in opperbeste stemming. Plots slaat het noodlot toe. Een deelnemer schuift weg op een sneeuwveld en slaagt er niet in zijn val te stoppen. Hij buitelt over de sneeuwhelling. Als begeleider begin je in de sneeuw naar beneden te lopen. Onderaan zie je een blokkenveld. Je ziet je deelnemer er als een botsbal op neerkomen. Je bent er onmiddelijk bij. De zware verwondingen zijn meteen duidelijk. Eerst verzorgen? Eerst een noodoproep. Oh nee, geen ontvangst! Vertrekken op zoek naar signaal? De rest van de groep staat daar nog angstig halverwege het sneeuwveld. Verslechtert het weer? ...

Wil jij als gediplomeerde begeleider/stageleider op zo’n situaties voorbereid zijn en dus beter in staat zijn het hoofd koel te houden? Dan is deze bijscholing een must! De focus van de bijscholing ligt op de gepaste respons bij een ongeval. We oefenen op de gedragslijn die je als begeleider bij een noodsituatie te volgen hebt: van het bieden van eerste hulp en het alarmeren van de hulpdiensten tot groepsmanagement en communicatie. Het doel is van snel en adequaat te handelen. De KBF-actiekaarten staan in deze bijscholing centraal. Ze vormen een praktische leidraad voor elke noodsituatie. We simuleren ongevallen uit het rotsklimmen, bergbeklimmen en bergwandelen, maar de vertaling naar winter, canyoning en sportklimmen zijn gemakkelijk te maken omdat heel wat acties daarbij identiek zijn. Met de hulp van simulanten en in samenwerking met de lokale hulpdiensten maken we er een zo realistisch mogelijke oefening van. We nodigen je uit mee in het scenario te duiken maar verplichten je op geen enkele manier een actieve rol op te nemen: je mag ook leren door te observeren.

De ‘noodsituaties’ spelen zich af in de buurt van Durnal en Mozet. We sluiten af in de Chaveehut waar we debriefen en bij een drankje op de dag terugblikken.

 

Datum: 24 oktober 2020

Prijs: 15 euro

Wie kan deelnemen: enkel voor sportkaders en gediplomeerde begeleiders/stageleiders

Inschrijven: klik hier

Algemene gegevens
Uniek nummer:
NOODOEF3
Type:
Bijscholing
Prijs
Prijs voor sportkaders:
15
Wie kan deelnemen
Enkel voor sportkaders