Gezocht: waarnemingen vliegend hert

Vliegend hert

Zie jij ze vliegen? Laat het ons weten en meld hier je waarneming van het vliegend hert.

Het vliegend hert (Lucanus cervus) is ons grootste inlands insect. De kever kan zo'n 9 cm lang worden en is ook een bedreigde en beschermde diersoort in Wallonië. 
Het DNF (Département de la Nature et des Forêts) is op zoek naar gegevens over waarnemingen van deze kever om de verspreiding van het insect beter in kaart te brengen en het op die manier beter te kunnen beschermen. 

VLiegend hert mannetje
De gigantische kaken van de kever vertakken op het einde en krijgen zo de vorm van een gewei. Net zoals bij een hert gebruiken ze dit gewei om andere mannetjes te lijf te gaan.

 

Hoe krijg je het vliegend hert te zien?

Het vliegend hert is een imposante verschijning die je niet zomaar te zien krijgt. Wil je er een waarnemen, dan start je jouw zoektocht best enkele uren voor het begint te schemeren. Dan gaan de mannetjes op pad, op zoek naar een geschikt vrouwtje. De vrouwtjes zijn minder actief en leggen niet zo'n lange afstanden af.

Tijdens zijn korte volwassen leven is het insect dus meestal vooral ‘s avonds te zien, dikwijls in de maanden juni en juli. Het geeft de voorkeur aan zuidgerichte rotswanden, die ook het habitat van klimmers vormen…

Waar leeft het vliegend hert?

De kever vertoeft het liefst in open bossen en bosranden. De larven leven daar in omgevallen bomen, stompen en afgestorven wortels. De hertkever is dus sterk afhankelijk van het dode hout dat we achterlaten. Doordat de vrouwtjes maar kleine afstanden afleggen, komt de kever nu enkel nog voor op plaatsen waar in het verleden steeds voldoende dood hout aanwezig was.  

Vliegend hert


Heb je dus tijdens je klimuitstap een vliegend hert gezien, meld het op deze website. Foto’s zijn hier eveneens welkom !
Meer info over het beestje vind je hier.
 

Vliegend hert vechtende mannetjes
Duel tussen twee mannelijke vliegende herten